Passar bergvärme i fritidshus?

home-1353389_1920

Den som har ett fritidshus vet hur viktigt det är att ha en bra och smidig uppvärmning i detta. Till fritidshuset vill man kunna åka och koppla av, därför är det viktigt att man slipper krångla med komplicerade värmelösningar. De senaste åren har bergvärme blivit en populär uppvärmningsmetod, men hur är det egentligen? Passar bergvärme i fritidshus?

Flera olika aspekter spelar in

Anledningen till att bergvärme blivit så populärt är bland annat att det är en smidig och relativt underhållsfri uppvärmningsmetod. Det är också mycket mer miljövänligt att använda sig av bergvärme än till exempel direktverkande el. Det låter ju bra, men frågan är om det passar att använda bergvärme i fritidshus? Detta är inte helt enkelt att svara på eftersom många olika aspekter spelar in. Bergvärme är till exempel en stor investering. Om du har ett fritidshus där du vistas väldigt sällan är det svårt att få igen den investeringen. Det finns dock billigare uppvärmningsalternativ att välja än bergvärme i fritidshus.

Om du vill ha ett alternativ till bergvärme i fritidshus kan en luftvärmepump vara lösningen. En luftvärmepump kostar mycket mindre att installera vilket gör att du har större möjlighet att få igen dina pengar även om du vistas sparsamt i ditt fritidshus. Luftvärmepumpen är även den nästan underhållsfri och kan även fungera som luftkonditionering när det är riktigt varmt. Viktigt att tänka på är att både bergvärmepumpen och luftvärmepumpen är känsliga för driftstörningar eftersom de är beroende av el. Vid en längre driftstörning kan man behöva tillkalla elektriker när man ska få igång sin bergvärmepump igen, medan luftvärmepumpen startar av sig själv när elen kommer åter.

Hög kostnad med bergvärmepump i fritidshus

Om det är en klok idé att installera bergvärme i fritidshus beror på flera saker. Om du vistas i ditt fritidshus ofta så kan en bergvärmepump vara ett alternativ. Om du är i ditt fritidshus mer sällan är en luftvärmepump att föredra. Anledningen till detta är att luftvärmepumpen är billigare och inte behöver omfattande åtgärder vid driftstopp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *