Varför ska man använda en bergvärmepump?

sunflower-1127174_1920

Bergvärme är idag ett populärt sätt att värma upp huset på i Sverige. Systemet används fortfarande mest av privatpersoner men det börjar bli vanligare att större fastigheter, som bostadsrättsföreningar och kontorsbyggnader, använder sig av en bergvärmepump. Bergvärme utnyttjar den värme som har lagrats i marken vilket gör det till en relativt miljövänlig form av uppvärmning som dessutom är ekonomisk. Du kan hitta bergvärmepumpar på Nibe.se som passar dina behov.

Miljövänligt och ekonomiskt

Nere i berggrunden lagras värmeenergi som kommer från solen. Värmen är konstant under hela året och ligger mellan 2 och 8 grader på 50-200 meters djup. Vid installation av en bergvärmepump borras hål ner till berggrunden. Borrhålet är ungefär 15 cm brett och i hålet släpps det ner en dubbelvikt slang som är fylld med vatten och glykol. Utvinningen av värmen sker då vattenblandningen som finns i slangen pumpas upp till din bergvärmepump. När vattnet når värmepumpen kokar köldmedlet och vattenångan som bildas leds in i kompressorn. Ångan samlas i kompressorn och trycket höjs. När temperaturen stiger till ungefär 50 grader skickas värmen ut i bostaden genom vattnet i elementen.

Eftersom bergvärme nyttjar den värme som redan finns i vår natur, är det en miljövänlig energiförsörjning som vare sig förorenar eller skadar vår omgivning. Det kostar lite att investera i bergvärme men på grund av populariteten har konkurrensen sett till att det idag finns prisvärda alternativ på marknaden. Energikostnadsbesparingen som ett hushåll kan göra leder till att investeringen i många fall är täckt efter 5-6 år. Du får även göra ROT-avdrag vid installation av en bergvärmepump. På sikt är alltså bergvärme en billig energilösning som dessutom är miljövänlig. För dig som redan har vattenburen värme är detta värmesystem en mycket bra lösning.

Betalar sig själv

Hur effektiv bergvärme är beror lite på var i landet du befinner dig. Bor du i söder kan du få ut mer värme genom din bergvärmepump men med dagens teknik fungerar denna ekonomiska uppvärmning även i de norra delarna. För dig som vill ha en miljövänlig energiförsörjning som snabbt betalar tillbaka din investering är bergvärme ett bra alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *